Grote liefde voor de natuur heb ik eigenlijk altijd al gehad. Als kleine jongen nam mijn vader me vaak mee naar Meijendel, en wandelden we vaak kilometers samen door dit gebied. Wat me opvalt is dat de fauna rijker geworden is. Zo kwam je vroeger nauwelijks Reeën tegen, terwijl ik ze nu praktisch bij elke wandeling tegen kom. Het beschermde gebied Kijfhoek en Bierlap heeft indruk gemaakt.De ongerepte natuur en de grote grazers zoals Galloways en Fjordpaarden die je soms tegen komt geven een onvergetelijke herinnering. Sinds een paar jaar kom ik ook veel in de Amsterdamse Waterleidingduinen .Geweldige plek waar je echt uren kan wandelen zonder maar iemand tegen te komen. .Dat zoek ik ook precies....rust. Misschien kan ik maar beter niet te veel "reklame"maken voor dit gebied anders wordt het te druk daar. Bovendien als je alleen bent heb je ook een grotere kans om dieren tegen te komen. Op dit weblog plaats ik af en toe wat foto's en schrijf ik wat teksten. Niet dat hier veel mensen op zitten te wachten maar het is ook een archief wat later misschien op een dag leuk is om weer terug te lezen. Er op uit gaan in de vrije natuur kan ik een ieder aanbevelen. Het is gezond en geeft een goed gevoel. Hilda en ik lopen ook samen maar vaak ben ik alleen op pad. Ook het gebied Berkheide naast Meijendel zal ook in dit blog besproken worden.
De duinen zo kenmerkend voor Nederland. Zonder duinen geen Nederland. Met één lijn de duinenrij tekenen en iedereen herkent Nederland. Ongeveer 12.000 jaar geleden na de laatste ijstijd lag de Noordzee droog. Een kale vlakte tussen wat nu Engeland en Nederland is. Weinig begroeiing en veel zandverstuivingen. Door milder wordend klimaat begon het landijs te smelten en ging het water stijgen. De zee nam steeds meer land in totdat circa 6.100 jaar geleden de situatie aan onze kust zich stabiliseerde. Ten opzichte van nu lag de kustlijn zeven kilometer landinwaarts. Nadat de zee door allerlei oorzaken zich wat terugtrok, is zo’n 5000 jaar geleden de huidige kustlijn ontstaan. De naam Meijendel betekent eigenlijk vallei van de meidoorns, een struikgewas dat hier veelvuldig voorkomt.
Flora & Fauna
Flora en fauna zijn uitzonderlijk rijk vanwege de afwisseling in vocht-, humus en kalkgehalte in de van oorsprong voedselarme bodem. Er komen meer dan 250 soorten vogels voor en ongeveer 100 soorten broeden er ook. Er zijn veel konijnen, muizen, spits- en woelmuizen, vleermuizen en ook reeën, damherten, vossen, wezels, en op natte plaatsen padden en kikkers. De Zandhagedis is een heel wat zeldzamere verschijning. De verscheidenheid aan insecten is enorm. In natte gebieden kunnen veel waterinsecten gevonden worden en in droge gebieden diverse soorten vlinders, mieren, kevers en bijen. Verder zijn voor er grote grazers uitgezet zoals Galloways en Schotse Hooglanders.