Tijdens het navigeren in het terrein gebruikt je Iphone behoorlijk wat stroom. Om niet met een legen batterij te komen moet je eigenlijk halverwege de dag je Iphone even "bijtanken".
Op een website vond ik deze mooie oplossing: de A-Solar Rugzak met ingebouwd zonnepaneel.
Vandaag samen met m'n dochter op zoek gegaan naar de Vossen in de Amsterdamse waterleiding Duinen.
Na geparkeerd te hebben bij koffie huis Panneland gingen we snel op pad richting de "Duizendmeterweg" zagen we bij de eerste T-splitsing meteen een Vos staan die ons uitvoerig volgde.
Na wederzijds bekijken van ongeveer een minuut of twee ging die er vandoor.
Toen we na ongeveer een half uur gelopen te hebben zagen we de 3 tamme Vossen zitten op de Weg.
Ze zijn absoluut niet bang voor mensen, ze zien de mensen blijkbaar als een gemakkelijke manier om aan eten te komen.
De vos is een opportunist: hij eet bijna alles. De vos (Vulpes vulpes) (ook wel gewone of rode vos genoemd) heeft een slanke snuit en puntige rechtopstaande oren. De staart is lang, dik en ruig.
Hij heeft een schouderhoogte van 35 tot 40 centimeter en staat hoog op de poten. Hij heeft een kop-romplengte van 58 tot 90 centimeter met een staart van 32 tot 48 centimeter. Hij weegt zes tot tien, soms vijftien kilogram. Mannetjes zijn over het algemeen groter dan vrouwtjes.
Na ongeveer een uurtje te hebben genoten van deze prachtige dieren zijn we weer verder gelopen en hebben we totaal 8 KM gewandeld.
Als iemand de exacte locatie wilt weten van deze Vossen stuur me dan een prive bericht hier of mail dan kan ik de locatie toezenden. Ik ga bewust niet de locatie hier plaatsen omdat het anders te druk gaat worden voor de Vosjes. Eigenlijk is het heel onnatuurlijk dat Vossen zo dichtbij komen. Je mag je afvragen hoelang dit goed gaat.
Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren als een kind wordt gebeten, worden ze dan afgeschoten? Voorbeelden zijn er al genoeg geweest zoals op de Veluwe heb ik me laten vertellen.
Distance: 4,92 kilometers Elapsed Time: 1:23:07 Avg Speed: 3,6 km/h Max Speed: 6,6 km/h Avg Pace: 16' 53" per km Min Altitude: 0 m Max Altitude: 17 m Start Time: 2011-02-04T10:27:14Z Start Location: Latitude: 52.130881º N Longitude: 4.353206º E End Location: Latitude: 52.131037º N Longitude: 4.353278º E Vandaag even 5 km gelopen, weinig spierpijn van de vorige 8km gisteren en dat viel me niet tegen. Het was slecht wandelweer,koud en windkracht 7. Overal lagen afgebroken takken. Dat Reeen niet van stormachtig weer houden wist ik al en vandaar dat ik er niet een zag vandaag.v Het Ree blijft verscholen tussen de bosjes zolang de storm raast. Alleen als het echt nodig is dan verlaat hij z'n schuilplaats. Tijdens m'n wandeling waaide het opstuivende zand regelmatig in m'n ogen.Ook nog een vos tegen gekomen, dat was wel het hoogtepunt van de wandeling. Verders was het guur en hoorde ik om me heen takken kraken en breken. Ik kan niet wachten tot het voorjaar wordt.
Distance: 8,00 kilometers Weather: 5 degrees C Elapsed Time: 1:37:42 Avg Speed: 4,9 km/h Max Speed: 7,6 km/h Avg Pace: 12' 13" per km Min Altitude: 0 m Max Altitude: 23 m Start Time: 2011-02-03T11:07:52Z Start Location: Latitude: 52.128788º N Longitude: 4.333912º E End Location: Latitude: 52.128153º N Longitude: 4.334287º E
Mooie wandeling maar beetje koud en winderig op het strand. Het was deze keer precies op de meter 8 KM en geen cm meer ;-)
Na het bereiken van het strand ging ik linksaf richting Scheveningen. Ik was vlakbij gekomen maar besloot toch om eerder langs het bunkercomplex naar het fietspad te wandelen. Vanuit daar kon ik over verharde wegen terug naar Meijendel. Indrukwekkend zijn ze nog steeds die grote schietkoepels die de Duitsers hier aangelegd hebben tijdens hun 5 jarige verblijf in de 2e Wereldoorlog.
Grote liefde voor de natuur heb ik eigenlijk altijd al gehad. Als kleine jongen nam mijn vader me vaak mee naar Meijendel, en wandelden we vaak kilometers samen door dit gebied. Wat me opvalt is dat de fauna rijker geworden is. Zo kwam je vroeger nauwelijks Reeën tegen, terwijl ik ze nu praktisch bij elke wandeling tegen kom. Het beschermde gebied Kijfhoek en Bierlap heeft indruk gemaakt.De ongerepte natuur en de grote grazers zoals Galloways en Fjordpaarden die je soms tegen komt geven een onvergetelijke herinnering. Sinds een paar jaar kom ik ook veel in de Amsterdamse Waterleidingduinen .Geweldige plek waar je echt uren kan wandelen zonder maar iemand tegen te komen. .Dat zoek ik ook precies....rust. Misschien kan ik maar beter niet te veel "reklame"maken voor dit gebied anders wordt het te druk daar. Bovendien als je alleen bent heb je ook een grotere kans om dieren tegen te komen. Op dit weblog plaats ik af en toe wat foto's en schrijf ik wat teksten. Niet dat hier veel mensen op zitten te wachten maar het is ook een archief wat later misschien op een dag leuk is om weer terug te lezen. Er op uit gaan in de vrije natuur kan ik een ieder aanbevelen. Het is gezond en geeft een goed gevoel. Hilda en ik lopen ook samen maar vaak ben ik alleen op pad. Ook het gebied Berkheide naast Meijendel zal ook in dit blog besproken worden.
De duinen zo kenmerkend voor Nederland. Zonder duinen geen Nederland. Met één lijn de duinenrij tekenen en iedereen herkent Nederland. Ongeveer 12.000 jaar geleden na de laatste ijstijd lag de Noordzee droog. Een kale vlakte tussen wat nu Engeland en Nederland is. Weinig begroeiing en veel zandverstuivingen. Door milder wordend klimaat begon het landijs te smelten en ging het water stijgen. De zee nam steeds meer land in totdat circa 6.100 jaar geleden de situatie aan onze kust zich stabiliseerde. Ten opzichte van nu lag de kustlijn zeven kilometer landinwaarts. Nadat de zee door allerlei oorzaken zich wat terugtrok, is zo’n 5000 jaar geleden de huidige kustlijn ontstaan. De naam Meijendel betekent eigenlijk vallei van de meidoorns, een struikgewas dat hier veelvuldig voorkomt.
Flora & Fauna
Flora en fauna zijn uitzonderlijk rijk vanwege de afwisseling in vocht-, humus en kalkgehalte in de van oorsprong voedselarme bodem. Er komen meer dan 250 soorten vogels voor en ongeveer 100 soorten broeden er ook. Er zijn veel konijnen, muizen, spits- en woelmuizen, vleermuizen en ook reeën, damherten, vossen, wezels, en op natte plaatsen padden en kikkers. De Zandhagedis is een heel wat zeldzamere verschijning. De verscheidenheid aan insecten is enorm. In natte gebieden kunnen veel waterinsecten gevonden worden en in droge gebieden diverse soorten vlinders, mieren, kevers en bijen. Verder zijn voor er grote grazers uitgezet zoals Galloways en Schotse Hooglanders.